Over het park
Alles over ons mooie park en antwoorden op al uw vragen

De bewoners

Het is onmogelijk alle vogels en dieren aan u voor te stellen... Daarom een inleiding per groep.

Wad en Weidevogels uit Nederland

Vogel- en dierenpark Ruinen heeft een unieke populatie Nederlandse weide -en waadvogels. De wulp, tureluur, grutto, scholekster, kluut en kievit zijn allemaal te bezichtigen in een natuurlijke habitat. Het vogel- en dierenpark werkt hiermee mee aan de bescherming en en behoud van de Nederlandse weide - en waadvogels.  Zij zijn behoorlijk in aantal teruggelopen.


Grote Moerasvogels

Altijd indrukwekkend vanwege hun formaat. De grote kroonkraanvogel of de koereiger. En wel eens een 'kwak' gezien?


Scharrelaars

Vogels die gezien mogen worden wegens hun kleurenpalet. Vorkstaartscharrelaars, blauwbuikscharrelaars of de vlagstaartscharrelaar. Je kan ze zien in vogel- en dierenpark Ruinen.


Kraaien en gaaien

Gewone vogels? Helemaal niet! Kraaien en gaaien zijn uitermate intelligent. Kraaien, kauwen en eksters kauwen zwermen om het park. U kunt de bonte kraai en de schildraaf bewonderen, maar ook de meer exotische kitta's en gaaien zoals de roodsnavelkitta en de witkuifgaailijster zijn van dichtbij te bewonderen.


Hoenders

Hoenders zijn rare vogels, die meer tijd op de grond doorbrengen dan in de lucht. Vogel- en dierenpark Ruinen heeft een groot aantal hoenders waarvan u waarschijnlijk het bestaan niet kende, zoals de patrijs of kuifhoenderkoet inclusief gevaarlijke sporen op de vleugels. Deze laatste is overigens, anders dan doet vermoeden een uitstekend vlieger.


Uilen

De sneeuwuil is logo van het park. De gele ogen kijken dwars door je heen. Niet voor niets staat de uil voor wijsheid. Naast de sneeuwuil zijn ook de oehoe, steenuil en dwergooruil aanwezig.


Papegaaien en parkieten

En grote variatie van deze fel gekleurde vogels is in het vogel- en dierenpark Ruinen te bezichtigen. Fel gekleurde vogels met mooie namen als de 'Lori van de blauwe bergen of de Koningsparkiet'.


Spreeuwen

Voor ons vaak niet meer als een grauw kwetterende beestje. Niets is minder waar. Er zijn een groot aantal spreeuwen die qua kleurstelling direct exotisch aandoen. Na het zien van de kleuren van de familie spreeuw, zal je ook zien dat onze Nederlandse spreeuw kleurrijker is dan het vogeltje in eerste instantie doet vermoeden.


Wevers

Wevers hebben hun naam te danken aan de wijze waarop zij hun nesten weven. Kunstwerken zijn het! In het vogelpark weven ze ieder jaar weer nieuwe nesten.


Duiven

Voor duiven geldt hetzelfde als voor de spreeuwen. Duiven zijn niet zo bijzonder. Totdat je de kleurrijke familie ziet, zoals de bronsvleugelduif en de groenvleugelduif dan ga je de hout- en stadsduif op een andere manier bekijken!


Overige vogels

Enkele vogels zijn moeilijk onder te brengen, maar zeker het noemen en bekijken waard. In vogel- en dierenpark Ruinen zijn ook de hop, de Afrikaanse woudhop en kookabura te bewonderen.


Niet gevederde vrienden

Naast de vogels zijn er ook een aantal niet gevederde vrienden. Er zijn prairiehondjes, grondeekhoorns en andere leden van de familie eekhoorn. Er is een trio Drentse heideschapen, varkens en shetlanders. Deze laatste twee zijn een miniatuur van hun normale grote familie.